[...] w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. Nasz rynek jednak jest zdominowany przez niedrogie odzywki pochodzenia krajowego, czasem zagranicznego. Biorąc pod uwagę [...]
[...] Insulina przedostaje się do krwi, gdzie łączy się z pewnym białkiem (nośnikiem), który roznosi ją do mięśni, wątroby i innych tkanek. Główną rolą insuliny jest regulacja poziomu glukozy we krwi. Działa ona nie tylko poprzez wpływ na metabolizm węglowodanów, ale również tłuszczów i białek. Osoby zdrowe, z prawidłową produkcją insuliny, są w [...]
[...] Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny jest niekorzystne. Wysoki poziom insuliny jest przyjazny tkance tłuszczowej. Podwyższone poziomy insuliny u endomorfa pobudzają gromadzenie tłuszczu, powodując, że utrata tkanki tłuszczowej jest [...]
[...] w ciagu dnia) Oczywiście wszystko zalezy od stopnia zatłuszczenia i tempa metabolizmu, wiec każdy może manipulowac proporcjami. Radze jednak bialka pozostawic na staly poziomie a zmieniac proporcje tluszczy i weglowodanow. Pochodzenie wartosci odzywczych : Jako źródła białka polecam: - piersi - wołowina - chudy twaróg - białka jaj(1żółtko [...]
[...] erytrocytów (komórek krwi transportujących tlen) glukoza stanowi jedyne źródło energii. Komórki te mogą funkcjonować tylko jeśli glukoza znajduje się powyżej określonego poziomu. Dlatego często w przypadku spadku poziomu glukozy odczuwamy uczucie słabości - to nasz mózg informuje nas o tym, że ilość dostarczanej glukozy jest niewystarczająca. [...]
[...] - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. Procesy [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] America" mającą na celu informowanie ludzi, że można uniknąć by-passów bez pomocy chirurgii i leków. Koresponduje z nią około miliona osób. Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. Miał 42 lata, [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] na ok. 20-30 min. wysiłku submaksymalnego. Zapasy w mięśniach, szybkość uwalniania z glikogenu glukozy (bo to ona jest substratem poddawanym utlenianiu), dostępność tlenu na poziomie komórkowym (wysiłek aerobowy jest trzydzieści razy bardziej wydajny energetycznie niż anaerobowy) - decydują o czasie trwania i intensywności wysiłku, jaki organizm [...]
[...] ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje, o działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. * Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. o [...]
[...] na siłowni zbudują się mięśnie i tłuszcz, biegasz średnie, długie dystanse przybędzie tkanki tłuszczowej, a masa mięśni (podkreślam):chyba będzie zachowana na tym samym poziomie i się nie rozwinie (poza ich wzmocnieniem). 05:35 - 09:00 -> I. badanie: Poziom tłuszczu we krwi po zjedzeniu śniadania. Pobrana krew przed śniadaniem i 4h po [...]
[...] złożone. Węglowodany złożone powinny stanowić 80% dziennego spożycia, a węglowodany proste 20%. Węglowodany złożone trawią się powoli, a tym samym zapewniają w miarę stały poziom cukru we krwi. 2. Jedzcie węglowodany proste po treningu. Węglowodany proste trawią się szybko, przez co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok [...]
[...] ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O [...]
[...] pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje, o działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. * Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. [...]
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po [...]
[...] przekazem marketingowym niż identyfikuje produkt jako biologicznie korzystny dla organizmu, którym zdecydowanie nie jest ! Należy też dodać, iż chleb pszenno-żytni podnosi poziom cukru we krwi po jego spożyciu bardzo wysoko (jak biały cukier), a gloryfikowany chleb razowy z dodatkiem przyciemniającego go karmelu również podnosi wysoko poziom [...]
[...] z tym drugim, złowrogim obliczem milusińskiego cukru. We krwi zdrowego człowieka bezustannie krąży niewielka ilość wolnej glukozy. Utrzymuje się ona na mniej więcej stałym poziomie i jest to jeden z podstawowych procesów homeostazy organizmu. Bardzo ważną rolę w tym procesie odgrywa nasza wątróbka, która z jednej strony wychwytuje glukozę [...]